AGNES
Web: www.agnescarlsson.se
Facebook: facebook.com/AgnesOfficial
Twitter: twitter.com/agnesofficial
Instagram: @agnesofficial

Agnes
– Jag tror verkligen att alla människor är både goda och onda, säger 24-åriga Agnes Carlsson, en av Sveriges just nu klarast lysande popstjärnor, eftertänksamt.
– Allt finns där, även om vissa sidor syns tydligare. Så när jag skriver låtar kan jag välja att lyfta fram och förstärka olika sidor av mig själv.

”Veritas” (”sanningen” på latin) är Agnes fjärde studioalbum och hennes mest självutlämnande skiva hittills.
Skivan har fått ta sin tid. Nästan två år. Agnes planerade att bo och spela in i Los Angeles, men väl på plats insåg hon att de hon ville jobba med fanns hemma, i Sverige. Tillbaka i Stockholm satte Agnes ihop ett team av passionerade nyckelspelare: låtskrivarna Ana Diaz, Tony Nilsson, Vincent Pontare, Jonas Quant, Sharon Vaughn, Magnus Lidehäll, Fredrik och Patrik Berger samt Shereen Shabana.
När arbetet med ”Veritas” påbörjades hade Agnes redan hunnit tillbringa ett halvt decennium som en av Sveriges största, mest hyllade sångerskor. På skivorna ”Stronger” och ”Dance Love Pop” nosade hon nyfiket på låtskrivandet. Med platinaskivor och ett guldkantat internationellt skivkontrakt som bekräftelse har Agnes nu tagit nästa steg – kanske det största hittills – och själv blivit en fullfjädrad låtskrivare.

Det var i och med singeln ”Release Me”, från ”Dance Love Pop”, som det riktigt stora internationella genombrottet kom. Singeln hyllades av engelska BBC, sålde i 900 000 ex och klättrade på listorna i Belgien, Holland, Danmark, Storbritannien och slutade på den eftertraktade förstaplatsen på Billboards danslista. Det var en av två låtar som Agnes själv bidragit mest till, och framgången var den slutgiltiga bekräftelsen på att låtskrivandet var hennes framtid.
Trots hennes ringa ålder saknas inte dramatik i Agnes liv. Och hon räds inte djupet i sina låttexter. När Agnes var 15 blev en person som stod henne nära svårt sjuk. Under två skräckfyllda veckor fanns inget annat än ovisshet. Agnes hade bara en enda tanke i huvudet, att ingenting annat spelade någon roll så länge allt gick bra. Det gjorde det också, men hennes ögon blir fortfarande stora och blanka när hon berättar om minnet. Den upplevelsen ligger nu till grund för låten ”Nothing Else Matters”.
Men långt ifrån alla texter på ”Veritas” är självupplevda. Den dramatiska balladen ”One Last Time” kom till Agnes i en dröm.
– Jag vaknade på morgonen, kallsvettig, och hade drömt att jag gjort det låten handlar om.

Känslan vägrade försvinna, så Agnes gick in i studion och skrev ner alltihop.
Andra låtar har uppstått ur en textrad eller ett ljud som i sin tur inspirerat en melodi. Med melodin kommer orden och sen får låten själv bestämma vad den ska handla om. Ofta blir det kärlek. Eftersom så mycket i livet faktiskt kretsar kring kärlek. Men även för att det är stora, känslosamma låtar Agnes helst sjunger.
– När det väl är dags att spela in brukar jag alltid ångra mig och tänka, ”Varför skrev jag en så svårsjungen låt!?” Men i slutändan är det ju exakt så jag gillar att sjunga.

Det är långt ifrån några okomplicerade kärlekshistorier hon beskriver: det vore ett dessutom ett skamligt slöseri med det känsloregister hon besitter. ”All I Want Is You” är febrig och dubbel, kanske en kärleksförklaring, men lika gärna en berättelse om besatthet. ”Watching It Burn” handlar om det hjärtskärande ögonblicket när man inser att allt gått snett, men det enda man mäktar med är att se på medan förhållandet rasar samman. ”Got Me Good” är en inblick i den unikt mänskliga ovanan att bli kär, eller kärare, i någon som inte återgäldar tillgivenheten. Men där finns humor också: ”Human Touch” handlar om den första förälskelsen, när det där irriterande lyckliga leendet vägrar lämna ansiktet, och ”Like God” är Agnes ironiska tolkning av amerikansk kändisdyrkan.
Ambitionen för varje ny låt är lika enkel som hisnande: att skriva ytterligare en Billboard-etta. Agnes skrattar när hon säger det, men hon skämtar absolut inte.
– Ju större drömmar du har, ju högre du siktar, desto lättare är det att nå målet. Det finns inget som säger att du inte kan komma dit.

Det är ingen slump att det är exakt vad ”Amazing” handlar om. Enligt Agnes en låt om vad som händer ”när den där lilla galningen som varit gömd inombords äntligen får ta plats.” Att den lilla galningen kan vara det klokaste man bär på, samt att drömmar kan bli verklighet, är något hon själv är ett levande bevis för.
Agnes – som hellre sjunger än pratar - är inte längre enbart en av våra starkaste sångerskor. Hon är också en spirande låtskrivare som skapat sin mest nyanserade och djuplodande, men också lyckorusigt dansanta, skiva hittills.

King Island Music AB
Drottningholmsvägen 35
112 42 STOCKHOLM
SWEDEN
Tel. +46(0)8 617 37 70
info@roxyrecordings.se